Flexibele werkplekken: do or don’t

flexplek

Het is tegenwoordig nogal een dingetje, dat flexibel werken. De één vindt het heerlijk, terwijl de ander het een verschrikkelijk fenomeen vindt. Zo is er uiteraard van alles wel wat te zeggen, maar die flexibele werkplekken heeft flink wat teweeg gebracht in het kantoorleven.

Do

Flexibele werkplekken hebben zeker ook voordelen. Voornamelijk het economische voordeel is geeft vaak de doorslag bij organisaties. Het wordt vaak vergeten maar het kostenplaatje van werkplekken kan hoog oplopen. Met name in combinatie met de stimulatie voor part time werken zijn flexibele  werkplekken een voordelige uitkomst. Er zijn minder werkplekken nodig wanneer er een flexibele planning wordt gemaakt op de werkvloer. Zo kan de werkgever besparen op het aantal werkplekken en hebben de medewerkers meer vrijheid in het kiezen van een werkplek. Sommige medewerkers ervaren dit als erg prettig.

Don’t

Waar sommige mensen alleen voordelen zien in een flexibele werkplek, zien anderen het als een vloek op de werkplek. Er zitten ook zeker nadelen aan het flexibel werken. Allereerst en waarschijnlijk ook de belangrijkste reden om niet te beginnen aan flexibele werkplekken is de tegendraadsheid van de medewerkers zelf. Verandering staat gelijk aan tegenstand. Mensen houden er van nature niet van om te veranderen. Wanneer er een jonge nieuwe manager voor de groep staat met de aankondiging dat ‘we’ vanaf nu flexibel gaan werken, gaan bij de meeste mensen de nekharen overeind staan. Daar gaat hun favoriete werkplekje. Daarnaast hebben mensen vaak hun eigen spullen op het bureau staan en is alles precies ingericht zoals zij dat graag willen.

Kortom, flexibele werkplekken zijn voor de één een zegen en voor de ander een vloek. Het kantoorinterieur speelt hierbij een grote rol. Het interieur van het kantoor is namelijk een belangrijke factor voor de stimulatie om mensen aan het flexwerken te krijgen. De voorzieningen voor een goede werkomgeving moeten aanwezig zijn, waardoor er goed gewerkt kan worden. Iedereen heeft een andere favoriete omgeving om in te werken. De één heeft graag muziek op de achtergrond en de ander werkt het liefst in doodse stilte. Het is dus belangrijk dat er voor iedereen een plek is waar hij of zij zich comfortabel voelt, waardoor hij of zij ongestoord kan werken. Flexibele werkplekken; do or don’t? Het antwoord op deze vraag verschilt dus per organisatie. Waar het ene bedrijf groot en stug is kan een ander bedrijf klein en dynamisch zijn. Het is dus raadzaam om eerst intern te beoordelen voordat er een besluit wordt genomen.