Het ideale zit-sta schema voor een productief kantoor. Bestaat die wel?

Kortgeleden is er onderzoek gedaan naar het ideale zit-sta schema voor op de werkvloer. Maar bestaat een dergelijke ideale verhouding wel?

Je ziet ze steeds meer op in een kantoorinrichting, de zit-sta bureaus. Ze zijn er in allerlei varianten. De bureaus die met de hand in hoogte verstelbaar zijn tot zelfs elektrisch aangedreven exemplaren. Het is het antwoord op de bewustwording die de afgelopen jaren gaande is. Niet alleen voor de voeding maar zeker ook op het ergonomische vlak zijn we een stuk bewuster bezig de afgelopen jaren. Een oorsprong voor deze ergonomische bewustwording komt ook voort uit de medische sector. De rugklacht wordt gezien als een maatschappelijk probleem waarvan de kosten worden geschat op zo’n 3.5 miljard per jaar. Dat is een aardige kostenpost. Dit is vreemd als je beseft dat veel beroepssectoren in Nederland zijn in te delen in een fysiek zwaar beroep of een kantoorfunctie. Allebei kunnen ze snel leiden tot rugklachten. Al zijn de oorzaken van rugklachten uiteenlopend, medici zijn het over eens dat een goede houding en een goed buk en til gedrag een hoop leed kan worden voorkomen.

Wat is de juiste instelling voor een bureau?

In dit artikel richten we ons op het kantoorleven. Een groot deel van de beroepen wordt zittend uitgeoefend. En de tijd dat we zitten is ook nog eens veel te lang. Cijfers wijzen uit dat we 8.7 uur per dag zitten dat is veel te lang. Een mens is namelijk helemaal niet gemaakt om zoveel te zitten. Daar dienen we dus met zijn allen dergelijke goed op te letten. Afwisseling  in zitten en staan is hiervoor eigenlijk het sleutelwoord. Een goede zithouding is dat zeker ook. Op de illustratie hiernaast is te zien wat de juiste houding is. De voeten moeten goed geaard zijn op de vloer. De knieën dienen in een hoek van negentig graden en de rug gestrekt en recht. Verder is het belangrijk dat je met je rug goed steun zoekt aan de leuning van je stoel en dat je niet in een gebogen houding werkt. Dit kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat het bureau op de goede hoogte staat afgesteld. Je kunt dit goed bepalen door de volgende regel. De elleboog en arm moet in een hoek van negentig graden op het bureau kunnen rusten. De monitor staat zo afgesteld dat het hoofd niet gebogen hoeft te worden bij het aflezen. Het lastige aan de zithouding is niet het aannemen ervan kent eigenlijk twee factoren. De eerste is in de correcte houding blijven zitten. Wanneer personeel aan het werk is dan zijn die al snel geneigd om in de loop van tijd een houding aan te gaan nemen die men zichzelf heeft aangeleerd. Probeer daarom een timer te gebruiken die je regelmatig een seintje geeft om je zithouding na te gaan. Verder is een goede zit-sta houding ook van belang. Hier is een uitgebreid onderzoek naar gedaan. De resultaten hiervan kun je hieronder lezen.

Resultaat van het onderzoek: De juiste zit-sta verhouding

De voorkeur — zo bleek na het onderzoek — was een om en om verhouding, de 1: 1-verhouding (60-minuten zitten / 60-minuten staan); daarna volgde op nummer 2: 1
(80 minuten zitten / 40 minuten staan); en 3: 1 (90 minuten zitten / 30 minuten staan. De populaire verhouding 1:1 is niet voor niets zo populair, het is een ritme die makkelijk te onthouden is en bovendien ook voor een goede prettige afwisseling zorgt.

Een andere stelregel die men kan gebruiken – wanneer het 1 uur zitten 1 uur staan niet zo goed bevalt – is bij vier uur werken minimaal een half uur te staan. Dus zeker een uur per dag. Samen met de half uur beweging die wordt aangeraden kom je dan al een heel eind in de goede richting naar een betere gezondheid.

Wist je trouwens dat er ook een echte Desktop challenge bestaat? Kijk hier maar eens.

Met deze challenge kun je je collega’s uitdagen om die ergonomische bewustwording op de werkvloer te verbeteren.

Waar kan ik voor een klein budget goed meubilair kopen?

Maar om ergonomisch bezig te zijn heb je natuurlijk wel het goede materiaal nodig. Je kunt bij diverse online webshops uitstekend terecht voor goed kantoormeubilair zoals bijvoorbeeld zit-sta bureaus Let bij het uitzoeken niet alleen op de prijs van de bureaus maar ook naar de grondstoffen en materialen die voor de tafels en stoelen gebruikt worden. Want waarom zou je alleen een goede daad voor je rug en lichaam doen als je dit ook gelijk voor het milieu kan doen?